Harvassa on ne, joita ei hieman (tai hieman enemmänkin) jännittäisi videolla esiintyminen. Myös ne kaikista kokeneimmat puhujat tuntevat usein jännitystä kameran edessä, kunnes pääsevät vauhtiin.
Et ole siis yksin jännityksesi kanssa.
Me autamme sinua tässäkin!
Näillä vinkeillä toivomme hälventävämme jännitystäsi, jotta kokemus ei veisi yöuniasi (ei ennen eikä jälkeen kuvausten).
1 Olemme apunasi
Meidän tehtävämme kuvausryhmänä on toteuttaa video parhaalla mahdollisella tavalla. Teemme työtä niin, että kuva, sisältö ja kokonaisuus on aina etusi sekä parhaan lopputuloksen mukainen. Olemme apunasi ja tukenasi kuvaustilanteessa ja jo sitä ennen.
Olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että luomme kuvaustilanteesta kuvattavalle mahdollisimman mukavan ja välittömän kokemuksen. Me ymmärrämme jännitystä ja kameran pelkoa, joten sen jo ääneen meille sanomalla pystymme auttamaan sinua ja toivottavasti hälventämään jännitystäsi kuvauksissa.
2 Harjoittelu tekee mestarin (tässäkin lajissa)
Harjoittele kuvaustilannetta joko puhelimen avulla tai visualisoiden tilanne mielessäsi. Monilla herää “kameran pelko” kuvaustilanteessa ja siksi onkin hyvä valmistautua ennalta jo mielessään tai harjoittelemalla tilanteeseen. Näin kuvaustilanne sujuu sinulle mukavammin.
Jos kyseessä on haastatteluvideo, sinun ei sitä paitsi tarvitse miettiä kameraa. Saat vastailla ja jutella haastattelijan kanssa, joka on tukenasi ja apunasi koko haastattelun ajan.
3 Tee tilanteesta itsellesi mahdollisimman mukava (ja me jeesaamme tässä!)
Vaikka tilanne olisi mielestäsi kuinka kammottava tahansa, kannattaa miettiä, mikä siinä on mukavaa ja mihin voit itse vaikuttaa. Keskity sitten niihin asioihin.
Asioita, joihin voit vaikuttaa:
- Valmistautuminen sisällöllisesti
- Pukeutuminen niin, että koet itsesi itsevarmaksi
- Oma suhtautuminen tilanteeseen
Asioita, joihin sinun ei tarvitse keskittyä (me hoidamme nämä):
- Tekninen toteutus
- Kalusto
- Puheesi leikkaus (Saat aina nähdä ja tarkistaa videon ennen julkaisua)
- Valaistus
- Lopputuote
4 Omin sanoin
Mikä onkaan videon tyyli, rentous puheessa puhuttelee aina katsojaa.
Kun esiinnyt puhuen videolla, paperista luettu tai ulkoa opeteltu harvoin kuulostaa luontevalta. Paras keino onkin miettiä ennalta pääpointit siitä, mitä haluat videolla sanoa. Kun sinulla on pääpointit itselläsi selvillä, anna kuvaustilanteessa sanojen muodostua siinä hetkessä. Näin videolle syntyy välitön ja hyvä fiilis.
Jaksota sanottavasi vaikka ranskalaisin viivoin osioihin, valmistautuessasi videolla esiintymiseen. Voimme pätkiä kuvauksen näihin osiin niin, että saamme editointipöydällä yhdistettyä osiot sujuvaksi kokonaisuudeksi.
”Stipluja” ei myöskään kannata pelätä. Voimme aina ottaa lauseen uusiksi ja yhdistellä puhutut osiot editointipöydällä videolla niin, että kokonaisuudesta tulee sujuva. Jätä se työ meille!
–
Useissa videoissa (esim. useimmissa haastatteluvideoissa) ”puhuvan pään” lisäksi hyödynnetään lisäksi kuvituskuvaa. Kuvituskuva on videokuvaa, jolla tuodaan rytmiä ja eloa haastattelukuvan oheen. Se mahdollistaa myös haastattelun ja ääniraidan leikkauksen, mikä tekee sinun työstäsi helpompaa.
Löydät esimerkkejä täältä. (Katso kohta haastattelu- ja henkilövideot)
–
Toisissa videoissa prompterin (=lukulaite) käyttö on perusteltua, mutta suosittelemme useimmiten mielummin muotoilemaan sanomasi omin sanoin kuvaushetkellä. Prompteri on hyvä apu silloin, jos aikaa on vähän tai tiedotettavan asian luonne on asiallinen tai sitä on paljon.
–
Muista myös, että voimme aina ottaa useamman oton, oli kyseessä sitten suoraa katsojalle kameran kautta puhuttu asia tai haastattelutilanne, jossa katseesi suunta onkin haastattelijassa eikä kamerassa. Toisin sanoen, sinun ei tarvitse suoritua kerralla. Aina on mahdollisuus muotoilla sanat toisin.
5 Hengitä
Muista hengittää. Tiesitkö muuten, että pidentämällä uloshengitystä, keho ja mieli rauhoittuvat hetkessä!
Myös hymy auttaa rentoutumaan ja tuo kivan fiiliksen paitsi sinulle myös videolle.
Jäikö vielä jokin askarruttamaan tai jännittämään?
Ei huolta, voit aina olla yhteydessä meihin ennen videon kuvausta meihin ja kysyä mitä tahansa videokuvaukseen liittyvää. Autamme mielellämme!